Co je Twój mózg? nasza dieta – po co...


Autor: csp-team
Tagi: żywienia   dieta   żelazo   csp team  
15 kwietnia 2020, 19:02

Bardzo często słyszymy, czytamy różne informacje na temat tego co powinniśmy jeść a czego lepiej unikać. Nie zawsze jednak otrzymujemy informację na temat tego po co mamy jeść wskazane produkty. No dobrze, mamy je „wcinać” po to, by dostarczyć sobie odpowiednią dzienną dawkę witamin itp. Jednak po co nam kwasy omega-3 albo witamina E czy żelazo w naszym organizmie? Żeby dostarczyć sobie pożądaną dawkę kwasów omega-3 warto jeść orzechy ale co w sytuacji, gdy jesteśmy na nie uczuleni? Z pewnością mamy stronić od nich jak najdalej. A jeśli nie pijemy alkoholu a więc także i czerwonego wina, które dostarcza wielu przeciwutleniaczy to czym możemy je zastąpić? W tym przypadku, jak łatwo się domyślić tym, z czego jest ono zrobione – kiścią fioletowego winogrona. Nasuwa się jednak pytanie co z pozostałymi składnikami naszej diety, których ze względu na styl życia, dietę czy alergie nie spożywamy?

W tym artykule podejmujemy próbę kalejdoskopowego przeglądu produktów, które ze względu na swoje wartości odżywcze powinny znaleźć się w naszej diecie oraz czym możemy je zastępować
a przede wszystkim postaramy się udzielić odpowiedzi na pytanie: po co mi dana witamina, substancja itp. W sposób szczególny skoncentrujemy się tu na pożywieniu dla naszych mózgów, które pochłaniają niesamowite ilości energii, nie ze względu na to, że są żarłoczne, lecz przetwarzają ją na potrzebne nam do „normalnego” funkcjonowania paliwo.

Część I

Jednym z bardzo ważnych dla naszego organizmu składników jest żelazo, którego niestety nasz organizm nie potrafi samodzielnie produkować. Z tego względu musimy go dostarczać z zewnątrz - wraz z pożywieniem. Co powinniśmy wiedzieć o żelazie?

Jest wiele produktów, w których możemy spotkać żelazo tak nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Żelazo służy do wytwarzania hemoglobiny, zwalczaniu wirusów i bakterii, dostarczaniu tlenu do mózgu, prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz metabolizmu.

 

 żelazo

 Komponując swoją dietę warto mieć na uwadze, które produkty dostarczą nam odpowiednie ilości żelaza. Najbogatsze w żelazo produkty, po które możemy sięgać niemal każdego dnia to:

produkty pochodzenia roślinnego:

soja, biała fasola,nasiona chia, soczewica, burak, groszek, pieczarka, dynia, jagody goi, aramantus, tofu, ciecierzyca, ziemniak, czerwona papryka, słonecznik, pomarańcza, kiwi, jarmuż, liście pietruszki, otręby pszenne, kakao, kasza jaglana, płatki owsiane, jęczmienne

produkty pochodzenia zwierzęcego:

filet z piersi indyka, pierś z kurczaka, ryby (zalecane chude), cielęcina, jaja kurze, mleko w proszku, odtłuszczone, schab pieczony, parmezan, filet z królika, ser żółty tłusty, twaróg, wątroba wieprzowa, kiełbasa myśliwska sucha, sznycel cielęcy, tuńczyk świeży/w oleju, kiełbasa krakowska sucha, sardynka w oleju, dorsz wędzony, małże i krewetki, mięso wołowe, wątroba wołowa, mleko,  rodukty mleczne

Dużo i często mówi się o niedoborze żelaza i negatywnych tego konsekwencjach: anemii – niedokrwistości, którą możemy zaobserwować bez wykonywania badania krwi. Niepokojące sygnały to m.in.: zmęczenie, bladość skóry, ospałość, częste zawroty głowy, kołatanie serca a także widoczne osłabienie włosów. Także w funkcjonowaniu zdolności poznawczych pojawiają się „ubytki”: trudności w koncentracji, problemy z pamięcią, obniżenie nastroju mogące prowadzić do depresji.

Każdy kij ma dwa końce, dlatego nadmiaru również musimy się wystrzegać, bo to z kolei może powodować znaczny dyskomfort: wzdęcia, zaparcia. Idąc dalej długotrwała nadwyżka może doprowadzić do marskości wątroby czy cukrzycy.

Podsumowując: produktów, które zawierają, lubiane przez nasz organizm i mózg, żelazo jest tak wiele, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Jednak wiadomo bardzo ważny jest umiar. Po jaki produkt z powyżesz listy dzisiaj sięgniesz? Smacznego!

 

Ciąga dalszy już niebawem :)

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz